Продажба на недвижими имоти
Начало 5 Продажба на недвижими имоти

Тази комплексна услуга е предназначена за хората, които искат да си продадат имота чрез нас. При нея ние се запознаваме със собственика и имота, правим снимки и подготвяме всички необходими документи, за да може собственика да продаде имота си възможно бързо и лесно.

Направи Запитване

11 + 6 =

Има редица подводни камъни, когато трябва спешно да продадете апартамент. Със сигурност сте виждали редица обяви „Спешно продавам двустаен апартамент“ в София, Пловдив, Бургас, Варна и тн. Обикновено тези обяви са символ на тотално неорганизиран процес за покупко-продажба на имот.

Когато успеете да оптимизирате процеса на продажба, тогава можете да си спестите време и усилия. Можете да изготвите необходимите документи за продажбата на имота по-бързо и с по-малко усилия – документи за продажба на имот, пълномощно към агента, предварителен договор и нотариално заверен договор. Правилното управление на процеса ще ви гарантира, успешен предварителен договор за продажба на имот, както и цялостно успешна продажба. По-долу ще ви насочим как да се справите с тази никак не лека задача.

Подгответе имота по най-добрия начин

Заснемете го професионално, без значение дали е малък апартамент в Пловдив или двустаен апартамент в София. Продаването на апартамент е сериозно нещо и изисква да се отнесете професионално, следователно да осигурите добри визуални материали. Това дори може да бъде 360 градусова панорама на имота.

Оценете имота

Когато един дом е на твърде ниска цена, не само че ще загубите пари, но и обществеността може да приеме това като знак, че има проблеми с имота. Това може значително да повлияе на нивото на интерес около продажбата на апартамента.

От друга страна, имот, чиято цена е твърде висока, ще отблъсне купувачите, които просто не могат да си го позволят (дори да е това, което търсят). Единственият начин да вземете правилно решение за цената за даден имот е да направите сравнителен пазарен анализ.

Какво да имате предвид:

 • Цената на други имоти в същия квартал, които са продадени наскоро и са подобни по размер и характеристики;
 • Всички подобрения или надстройки, които сте направили в имота;
 • Колко струват другите жилища на пазара на квадратен метър;
 • Какъв е пазарът, на който продавате имота.

За да сте сигурни, че получавате възможно най-точната цена, трябва да направите добър и пълен анализ, ако пък това не ви е по силите, винаги може да се допитате до нас. Трябва да потърсите дали са се продавали апартаменти в същия регион скоро и да разберете на каква цена. Също така може да потърсите и имоти със същите характеристики като вашия.

Добра отправна точка при разглеждането на характеристиките е да се установи дали е ремоделиран или не. Ремонтираният дом струва повече, точно както домовете с една баня струват по-малко от домовете с две бани.

Локацията също е от изключително значение. Нея за разлика обаче от ремонтните дейности не можете да я промените. Например апартамент в центъра на града с гледка ще струва много повече от апартамент с лице към тухлена стена.

Прегледайте и договаряйте оферти

След като домът ви официално излезе на пазара и купувачите го видят, в идеалния случай офертите ще започнат да се появяват. Това е мястото, където агентът по недвижими имоти (или адвокат) е най-добрият ви защитник и източник на съвети. Ако вашият местен пазар е конкурентен и предпочита продавачите, купувачите вероятно ще предложат на или над исканата цена. Може дори да получите няколко оферти. От друга страна, ако продажбите са бавни във вашия район и не получавате много оферти, може да се наложи да сте отворени за преговори. Продаването на апартамент изисква гъвкавост, без значение дали сте в Перник или Варна, така че бъдете готови да послушате агента ви.

Когато получите оферта, имате няколко възможности за избор: да приемете офертата такава, каквато е, да направите контра оферта (насрещна оферта) или да я отхвърлите изцяло.

Контра офертата е отговор на оферта, в която преговаряте за условия и цена. Насрещните оферти винаги трябва да се правят в писмен вид и да имат кратък срок (48 часа или по-малко), за да може купувачът да отговори. Може да предложите да оставите определени уреди, за да подсладите сделката.

Ако имате достатъчно късмет да получите няколко оферти, може да се изкушите просто да изберете най-високата. Но разгледайте внимателно и други аспекти на офертата, като например:

 • Форма на плащане (в брой срещу финансиране);
 • Вид финансиране;
 • Сума на първоначалната вноска;
 • Непредвидени разходи;
 • Искания за кредити или лично имущество;
 • Предложена крайна дата.

Имайте предвид, че ако купувачът разчита на финансиране от кредитор, имотът трябва да бъде оценен. Всяка разлика между покупната цена и оценката ще трябва да се навакса, иначе сделката може да се провали.

Предвиждайте разходите за затваряне на продавача

И купувачът, и продавачът имат разходи. Продавачът на жилището обикновено плаща комисионната на агента по недвижими имоти. Някои други разходи, които обикновено се плащат от продавача, включват:

 • Държавен данък за прехвърляне
 • Такси за запис
 • Неуредени права на задържане
 • Адвокатски хонорари

Вашият агент по недвижими имоти или агентът по приключването трябва да ви предостави пълен списък с разходите, които ще имате. Докато купувачът обикновено плаща по-голямата част от разходите, продавачът също прави определени разходи.

Съберете необходимите документи за продажба на имот

Има много документи, необходими за правилното документиране на продажбата на жилище. Организирайте всичко на едно място, за да помогнете на нещата да вървят по-бързо. Някои от основните документи, които ще трябва да съберете, включват:

 • Оригинален договор за покупка на вашия дом;
 • Проучване на имота, сертификат за ползване и сертификати за съответствие с местните кодекси;
 • Документи за ипотека;
 • Данъчни записи;
 • Оценка от покупката на вашия дом;
 • Застраховка на жилището.

Нашите топ оферти за продажба и под наем

Студио DELUXE

Продажба

Студио DELUXE

120,000лв.
преди 12 месеца

Представяме Ви това чудесно студио за продажба, разположено на престижният булевард „Витоша“ в гр.София. Това е перфектното място за хора, които търсят уютно жилище в един от най-желаните квартали на града. Стилът на студиото е модерен и елегантен, с ярки и светли тонове, които създават усещане за простор и свобода. Прекрасно балансирано пространство, където всичко […]

120 m2
2
2
Многостаен Апартамент

Наем

преди 12 месеца

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Libero volutpat sed cras ornare arcu dui vivamus arcu felis. Vitae tempus quam pellentesque nec nam aliquam sem et. Fringilla est ullamcorper eget nulla facilisi etiam dignissim diam quis. Nisl tincidunt eget nullam non nisi est […]

250 m2
2
1

Сравни