Покупка на недвижими имоти
Начало 5 Покупка на недвижими имоти

Тази комплексна услуга е предназначена за хората, които са харесали имот, който ние предлагаме или искат да продадат имота си при нас. При нея ние ви запознаваме детайлно с имота – какъв строеж е, къде се намира, какво представлява, положителни и отрицателни черти на имота, организираме огледи, подготвяме всички документи и сме до вас докато не си получите нотариалния акт и ключовете за достъп.

Направи Запитване

6 + 6 =

Независимо дали купувате жилище за първи път или сте инвеститор, който иска да разшири портфолиото си от недвижими имоти, има много съображения, които трябва да вземете предвид, преди да купите апартамент в София, в Бургас или където и да било в България. Експертите обаче са единодушни, че точно сега е подходящият момент за инвестиция в купуване на апартамент. Като дългосрочна инвестиция, стабилността на недвижимите имоти ги прави устойчиви на кризи и с настоящите ниски лихвени проценти, сега е моментът да купувате в България.

Инвестицията в собственост на жилище е привлекателна и уникална и нашето ръководство за купувачи ще ви преведе през всичко, което трябва да знаете, преди да направите това, което може да се окаже най-важната покупка в живота ви.

Какви могат да са причините за покупка на недвижими имоти?

Стабилност

Основната лична причина за закупуването на апартамент е желанието за стабилност, възможността да пуснете корени и да създадете постоянен дом за себе си. Вие сте свободни да го ремонтирате в свободното си време, да го декорирате както искате, да го персонализирате и наистина да го превърнете във ваше собствено място.

Собствен капитал

С течение на времето, когато стойността на имота се увеличава, нараства и вашият капитал в него, който сте вложили, дори и да изплащате ипотека. Това ще бъде голям първоначален разход, но в крайна сметка ще спечелите повече пари.

Ниски лихвени проценти

Ипотечните разходи са основните разходи за притежаване на дом и вие със сигурност не искате да харчите цялата си заплата за ипотеката си. За щастие това рядко е проблем, тъй като лихвите по ипотечните кредити са сред най-ниските.

Как протича покупката на недвижим имот по стъпки?

На първо място вземате решение, че ще отделите необходимото време да разучите какво предлага пазара. След това тръгвате по огледи и избирате подходящ имот. Ако имате нужда от известно време, за да обмислите офертата си, да получите допълнителен съвет или да потърсите одобрение за финансиране, имотът, който ви интересува, може да бъде резервиран в повечето пъти. При необходимост може да се потърси помощта на независим адвокат. С подписването на пълномощно, свързано с имота, адвокатът или агентът ви може да действа като ваш представител по всички правни въпроси. След това процесът на закупуване може да започне.

Тъй като лихвените проценти по ипотечните кредити в България не са никак високи, има смисъл да организирате някакъв вид финансиране, което да ви помогне при закупуването на апартамент. Въпреки че са възможни 100% ипотеки, заем от 80% от стойността на имота е много по-вероятен. Във всеки случай обаче е индивидуален и зависи от вашите собствени обстоятелства.

Проект на договор

Ще бъде изготвен проект на договор, който ще бъде предоставен за вашето одобрение. Това ще включва и оценката на риска, която ще бъде направена от банката.

Нотариална заверка

Договорът за покупко-продажба трябва да бъде нотариално заверен. Купувачът (или представител на купувача) и продавачът подписват договора в присъствието на нотариус, който да оформи продажбата. Освен отговорността за нотариалната заверка на договора за продажба, нотариусът често организира и вписването в имотния регистър. Разходите за тези услуги възлизат на приблизително 1-1,5% от покупната цена, плюс ДДС. За самото вписване в имотния регистър се правят допълнителни разходи от около 0,5%.

Покупката

При купуване на апартамент или къща, купувачът поема разходите по сделката. Тези разходи включват данъка за прехвърляне на собственост, нотариалните разходи, регистрационните такси за собственост и комисионната на агента по недвижими имоти.

Предаване на собствеността

След като финансирането бъде одобрено и покупката приключи, се извършва окончателното предаване.

За какво да внимавате при покупка на недвижими имоти?

Разбира се, изборът на дом е изключително голямо решение. Докато мислите за различните аспекти на дома, класирайте степента им на важност спрямо вашите нужди и след това решете с кое можете да направите компромис и с кое не. Ако още не сте го направили, трябва да определите бюджети и район, в който бихте искали да живеете (включително квартал и училищен район), преди да започнете сериозно да разглеждате апартаменти и къщи.

Размер на апартамента или къщата

Трябва да имате обща представа какъв размер искате, преди да намерите агент по недвижими имоти. Определете минималния и максималния квадратен метър и броя спални и бани, от които ще се нуждаете.

Какъв размер къща трябва да закупите ще зависи от вашите нужди и вашите лични предпочитания. Ако имате голямо семейство или планирате скоро да създадете такова, вероятно ще трябва да разгледате къщи с повече квадратни метри, както и повече спални и бани. От друга страна, ако вашето домакинство се състои само от вас, то може да има по-голям смисъл да разгледате по-малки апартаменти.

Въпреки че едно от основните предимства на по-големият апартамент е, че имате достатъчно място за членовете на вашето домакинство и за гостите на къщата ви, има и много плюсове да имате по-малък дом. Малките апартаменти са по-лесни и по-евтини за обзавеждане, което може да бъде полезно, ако тепърва започвате да обзавеждате. Те също така са по-лесни и за чистене и по-евтини за поддръжка.

Екстериорът на къщата

Не позволявайте на вълнението ви от перфектния интериор да засенчи важността на здравия екстериор. Влошеният екстериор и при апартаментите и при къщите може да ви коства огромен разход в последствие. Ето някои от основните външни компоненти, които трябва да проверите, когато разглеждате:

  • Покрив: Това е изключително важно, особено ако апартаментът е на последния етаж. Не забравяйте да прегледате покрива (или това, което можете да видите от него), за да търсите признаци на повреда. Може също да попитате на колко години е покривът. Една добре поддържана, здрава сграда може да издържи няколко десетилетия, в зависимост от вида на използваните покривни материали. Ремонтът на покрива може да бъде много скъп.
  • Основа: Проблемите с основите също могат да ви докарат големи разходи. За да откриете лошата основа, внимавайте за пукнатини в стените (особено тези около вратите или прозорците). Вратите и прозорците, които не се затварят плътно и изглеждат изкривени, са друг предупредителен знак. В крайна сметка ще искате да накарате професионалист да провери състоянието на основата на имота преди да го купите.
  • Сайдинг: Проверете външните стени за очевидни признаци на повреда или неизправност, включително олющена боя, гниещо дърво, пукнатини или други признаци на гниене.

Брой спални

Дали спалните в къщата са подходящи или не за вашите нужди ще зависи от това за какво планирате да ги използвате. Например семейства с малки деца може да не искат да купят апартамент, в който основната спалня е твърде далеко от спалните на децата.

Ако планирате да превърнете допълнителна спалня в домашен офис, може да предпочетете оформление, при което спалните са по-далеч от шума и суетата на кухнята и всекидневната. В крайна сметка всичко ще се сведе до това, което най-добре отговаря на вашите нужди. Помислете за източниците на естествена и изкуствена светлина, гледките от прозорците, общото уединение и дали има прилежаща баня към основната спалня. Проверете и броя на контактите.

Брой бани

Когато проверявате банята, уверете се, че всичко е в изправност:

  • Уверете се, че вентилаторът работи.
  • Погледнете под мивката и около тоалетната за течове и щети от вода.
  • Разгледайте за мухъл.

Може да изглежда малко пресилено, но ако сериозно обмисляте да си купите апартамент или къща, ще искате да сте сигурни, че няма изненади, след като се нанесете, като ниско водно налягане или проблеми с водопровода. Може да разпитате съседите за проблеми с тръбите.

Ремонтите на банята могат да бъдат скъпи, така че се уверете, че или сте доволни от баните, каквито са, или сте готови да платите за подобрения надолу по линията.

Вида на отоплението

Вероятно не сте експерт в оценката на състоянието на системите за отопление и охлаждане на дома. Има някои основни въпроси, които ще окажат влияние върху ежедневния ви живот и отоплението е именно един такъв. Спрямо местоположението, апартаментът може да притежава отопление на ТЕЦ или пък на ток. Не е невъзможно да попаднете и на имот с отопление на дърва. Ако не ви устройва начина, готови ли сте да подмените отоплителната система и да поемете разходите за това?

Гараж или паркомясто

Много семейства притежават повече от един автомобил. Помислете дали ще бъде възможно лесно да паркирате, има ли гараж към имота или поне паркомясто.

Нашите топ оферти за продажба и под наем

Студио DELUXE

Продажба

Студио DELUXE

120,000лв.
преди 12 месеца

Представяме Ви това чудесно студио за продажба, разположено на престижният булевард „Витоша“ в гр.София. Това е перфектното място за хора, които търсят уютно жилище в един от най-желаните квартали на града. Стилът на студиото е модерен и елегантен, с ярки и светли тонове, които създават усещане за простор и свобода. Прекрасно балансирано пространство, където всичко […]

120 m2
2
2
Многостаен Апартамент

Наем

преди 12 месеца

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Libero volutpat sed cras ornare arcu dui vivamus arcu felis. Vitae tempus quam pellentesque nec nam aliquam sem et. Fringilla est ullamcorper eget nulla facilisi etiam dignissim diam quis. Nisl tincidunt eget nullam non nisi est […]

250 m2
2
1

Сравни